ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Με τον όρο τενοντίτιδα εννοείται η φλεγμονή οποιουδήποτε τένοντα του σώματος λόγω κάκωσης ή υπερχρήσης του. Η τενοντίτιδα συναντάται πολύ συχνά στους ανθρώπους, ιδίως σε αθλητές και σε εργαζόμενους των οποίων το αντικείμενο απαιτεί υπερβολική χρήση ενός ή περισσότερων τενόντων.

Η τενοντίτιδα συμβαίνει συχνά καθώς οι τένοντες είναι ελαστικές δομές μαλακών μορίων που συγκρατούν τους μυς με τα οστά, ώστε να κινούνται οι αρθρώσεις και συνεπώς είναι πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς.

Τενοντίτιδα

Τις περισσότερες φορές η τενοντίτιδα εκδηλώνεται στις εξής ανατομικές περιοχές:

  1. Ώμους
  2. Αγκώνες
  3. Καρπούς
  4. Αντίχειρες
  5. Γόνατα
  6. Ισχία
  7. Ποδοκνημική

 

Η φυσική κατάσταση και οι καθημερινές δραστηριότητες του κάθε ανθρώπου έχουν άμεση συσχέτιση με την εμφάνιση της τενοντίτιδας. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση τενοντίτιδας είναι μια σειρά παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι λανθασμένες στάσεις του σώματος στο περπάτημα, το κάθισμα ή τη στάση, κάποιες μορφές αρθρίτιδας, οι απότομες κινήσεις  και τυχόν παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή.  

Αν και τα συμπτώματα της τενοντίτιδας διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που εκδηλώνεται, εντούτοις κατά γενικό κανόνα υπάρχουν κάποια κοινά, όπως ο έντονος πόνος ειδικά κατά την κίνηση του άκρου, ήπιο πρήξιμο, αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων κινήσεων και ευαισθησία στην τραυματισμένη περιοχή. Συνήθως, δε, αυτά τα συμπτώματα γίνονται ακόμη πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η διάγνωση της τενοντίτιδας είναι απλή υπόθεση, αρκεί ο ορθοπαιδικός να είναι έμπειρος, και μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς.