Υπάρχουν δύο είδη ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων για:
- Αντικατάσταση της μετακαρποφαλαγγικής άρθρωσης (MCP): Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός ορθοπαιδικός αντικαθιστά τον σύνδεσμο μέσω της άρθρωσης. Επιλέγεται κυρίως σε περιστατικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
- Αντικατάσταση της εγγύς μεσοφαλλαγικής άρθρωσης (PIP): Εδώ, ο χειρουργός ορθοπαιδικός εστιάζει στο μέσον του δακτύλου, ανάμεσα το νύχι και στην άρθρωση. Αυτή η διαδικασία επιλέγεται συνήθως σε περιπτώσεις που αφορούν την οστεοαρθρίτιδα.
Ένα από τα πιο κοινά περιστατικά που απαιτούν ολική αρθροπλαστική δακτύλων είναι η δυσκαμψία, δηλαδή η αγκύλωση, που συνοδεύεται από πολύ δυνατό πόνο στον μέσο και στον παράμεσο του χεριού. Συνήθως η κατάσταση αυτή πηγάζει από οστεοαρθρίτιδα προχωρημένου σταδίου στις εγγύς μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις των δακτύλων. Η πάθηση αυτή περιορίζει δραματικά τη λειτουργικότητα του χεριού και μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά εάν ο ασθενής αναζητήσει ιατρική βοήθεια στα πρώτα της στάδια. Ειδάλλως, η λύση δίνεται με την ολική αρθροπλαστική δακτύλων.
Στην τελευταία περίπτωση ο χειρουργός ορθοπαιδικός επεμβαίνει στην εγγύς μεσοφαλαγγική άρθρωση του μέσου και του παράμεσου, τοποθετώντας σύγχρονα εμφυτεύματα σιλικόνης.


Η ολική αρθροπλαστική δακτύλων εξασφαλίζει πλήρη ανακούφιση από τον πόνο και επαναφέρει τη λειτουργικότητα των δακτύλων και συνολικά της άκρας χείρας. Παράλληλα, η επέμβαση είναι πολύ σύντομη χάρη στα σύγχρονα ιατρικά εργαλεία που αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το αισθητικό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων ο χειρουργός θα κάνει μια πολύ μικρή τομή στο δάκτυλό, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στην άρθρωση και να μπορέσει να διαιρέσει ή να επανατοποθετήσει/επιδιορθώσει τον τένοντα. Στη συνέχεια, θα τοποθετήσει την τεχνητή άρθρωση και θα κλείσει την τομή. Αμέσως μετά τοποθετείται επίδεσμος και επίθεμα στο χέρι του ασθενούς.
Μετά από την ολική αρθροπλαστική δακτύλων ο ασθενής θα λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα και θα ακολουθήσει στο σπίτι ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας. Αυτό θα τον βοηθήσει να ανακτήσει πλήρως και χωρίς πόνο την κινητικότητα των δακτύλων και τελικά να επιστρέψει σύντομα στην εργασία του και στις καθημερινές δραστηριότητές του. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επανάκαμψη επιτυγχάνεται σε ένα διάστημα 2 μηνών, ανάλογα βέβαια και με τη φύση της εργασίας που έχει ο ασθενής.